Zelf een vlonder maken lijkt een zware opgave maar in de praktijk valt het wel mee en een vlonder is tegenwoordig steeds populairder in de tuin. Het zorgt voor een apart stuk in de tuin waar je bijvoorbeeld een kopje koffie drinkt of juist een complete loungeset. Vaak wordt gekeken naar de stond van de zon in de tuin. Je leest verschillende handige tips hieronder.
Waar ga je de vlonder maken
Zoals al aangegeven worden vlonders vaak geplaatst aan de stand van de zon. Soms wil je je eerste kopje koffie in het weekend lekker in de zon drinken of juist het laatste drankje bij zonsondergang. Het kan natuurlijk ook dat je optimaal gebruik van gaat maken van de vlonder dus dat je kijkt waar de meeste zonuren zijn. Bedenk dus eerst wat het doel van de vlonder is zodat je weet waar je de vlonder gaat plaatsen. Als je de plaats weet kan je kijken welke afmeting en eventueel welke vorm(en) daar bij past.
Verschillende materialen
Je kan eigenlijk van twee soorten materialen een vlonder maken. Dat zijn houten planken of composiet planken. Beide materialen bieden hun eigen voordelen en deze lichten we hier kort toe:
Houten vlonder maken: deze zijn in verschillende kwaliteiten en eigenschappen te maken. Hardhout, douglas hout, vuren hout, grenen hout, eigenlijk kan je bijna alle houtsoorten wel gebruiken als de soort hout maar buiten gebruikt kunnen worden. Het voordeel is dat je de planken vastschroeft aan de bodemconstructie waardoor deze extra stevig is en geeft het die mooie natuurlijke look. Let er wel op dat een houten vlonder jaarlijks onderhoud nodig heeft.
Composiet vlonder maken: dit materiaal bestaat uit hout en kunststof vezels waardoor het een zeer duurzame eigenschap heeft. De levensduur van een composiet vlonder is zeer lang en het onderhoud is zeer laag. Daarnaast heb je minimaal last van verkleuring. Aan de andere kant is de montage iets lastiger omdat composiet barst als je er in schroeft, vandaar dat het met speciale clips bevestigd moet worden. Een voordeel is dan wel dat je geen schroeven ziet zitten.
Ik wil zelf een vlonder maken, wat heb ik nodig?
Zelf een vlonder maken kan met onderstaande materialen:
Hark – om de ondergrond los te maken
Waterpas – om de ondergrond te egaliseren
Piketpalen of tegels – Piketpalen sla deels in de grond en een aantal cm waterpas boven het oppervlak. Tegels leg je waterpas op de ondergrond
Rubber hamer – om de tegels waterpas te tikken
Zaag – om de planken op juiste lengte te zagen (bij voorkeur een cirkelzaag)
Onderliggers – Deze bevestig je aan de piketpalen of leg je op de tegels
Worteldoek – onder de vlonderplanken zodat onkruid hier niet doorheen kan groeien
Vlonderplanken – die uiteindelijk de vlonder afwerken
Clips of houtschroeven – Clips om composiet planken in te klikken en schroeven om houten planken aan de onderliggers te bevestigen
Hoe kan ik zelf een vlonder maken?
Als eerste kies je het stuk grond uit waarop je de vlonder wil plaatsen. Vervolgens is het zaak om deze grond te egaliseren, dit zorgt er tijdens het bouwen voor dat je een beter beeld van de situatie hebt. Vervolgens sla je de piketpaaltjes in de grond of leg je de tegels neer op de grond. Bepaal goed wat de legrichting van de vlonderplanken wordt want de onderliggers zullen er haaks onder moeten liggen.
Voor de stevigheid zorg je ervoor dat de onderliggers 40 van elkaar vandaag liggen. Gebruik de waterpas om te zorgen dat onderliggers waterpas vast geschroefd worden aan de piketpaaltjes. Gebruik je tegels dan moet je zorgen dat de onderliggers hier waterpas op rusten. Je hoeft ze verder niet te bevestigen. Het gewicht van de vlonder zal deze op zijn plaats houden. Zorg er wel voor dat het worteldoek onder de onderliggers geplaatst wordt. Hierdoor hebben de vlonderplanken nog voldoende ruimte om te kunnen ventileren. Als alle onderliggers geplaatst zijn en waterpas liggen kan je de vlonderplanken hier haaks op bevestigen.
Zoals aangegeven klik je composiet planken in de clips en schroef je houten planken op de onderliggers vast. Probeer de schroeven in een rechte lijn te plaatsen, dit ziet er netter uit. Omdat de vlonder boven de ondergrond zweeft is het mooi om deze af te werken met een vlonderplank aan de kopse kant wanneer deze vrij ligt.
Wil jij zelf een vlonder maken dan kan dat met bovenstaand stappenplan. Heb je zelf een vlonder gemaakt en wil je tips delen met onze lezers dan kan dat hieronder in de comments.
Misschien heb je ook interesse in onze blog om muggen op afstand te houden in je tuin. Lees deze dan nu!