Je hebt besloten dat het weleens tijd wordt om je tuin te restylen, want eigenlijk is het maar een bende. Er is lange tijd niets aan gedaan en het is toch wel fijn om in een mooie tuin te kunnen zitten. Dan moeten er keuzes gemaakt worden, wil je tegels of gras of toch kunstgras?
Uiteindelijk is de keuze gevallen op kunstgras en waarom, omdat kunstgras een aantal voordelen kent. Je hoeft het gras niet meer te maaien, bemesten of verticuteren. Het ziet er altijd mooi uit en je hebt geen last van vervelend onkruid dat erdoorheen groeit. Minimaal onderhoud dus.
Belangrijk om te weten
Wil je kunstgras laten aanleggen? Dan zijn er verschillende punten waar je op moet letten bij je aankoop van kunstgras. Zo is de vezel erg belangrijk, omdat deze de kwaliteit van je kunstgras bepaalt. Mij is verteld dat je de vezel onder kunt verdelen in vezellengte, vezelkleur, vezeldichtheid en vezelsoort.
Hoe hoger de vezeldichtheid, hoe beter de kwaliteit. Net als echt gras heeft kunstgras vaak ook meerdere kleuren. Let erop dat het mosdraad bruin is in plaats van groen, want bij groen mosdraad is de kwaliteit vaak wat lager. Bij bruin mosdraad lijkt het ook veel meer op echt gras doordat er kleurverschil zichtbaar is. Kunstgras met een hogere vezellengte zorgt ervoor dat het erg fijn aanvoelt en er een stuk echter uitziet. Ook zorgt het voor een hogere demping wat spelen op het gras voor kinderen en bijvoorbeeld honden aangenaam maakt.
Kan het op elke ondergrond?
Het kan op vrijwel elke ondergrond gelegd worden. Let er wel op dat de ondergrond egaal is en de fundering goed en dat niet voor elke ondergrond hetzelfde proces geldt. Als je hebt bepaald op welke ondergrond het komt te liggen, lees jezelf dan even goed in of laat je goed informeren in de winkel wat het beste proces is om het te leggen. Je kunt kunstgras leggen op:
- Hout
- Beton
- Aarde
- Steen
Verschillende soorten
Er zijn meerdere soorten kunstgras. Het is niet alleen voor je achtertuin, het kan in de voortuin, in binnentuinen en zelfs op het balkon. Het is belangrijk om vooraf te bepalen waarvoor het dient. Gaan er kinderen op spelen? Is het puur om een mooie strakke tuin te creëren? Of ter decoratie op je terras? Er is gras met kortere of juist langere sprieten en het ene gras voelt zweer achter aan dan het andere. Het doel van het gras is dus erg belangrijk bij het bepalen van welke soort je kiest.
Hoeveel heb ik nodig?
Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je tuin, is deze klein of groot? En of je in de gehele tuin kunstgras wil leggen of maar in een deel van je tuin. Meestal zit het op rollen van 2 of 4 meter. Bereken daarom van tevoren hoeveel je nodig hebt en houdt rekening met snijverlies. (Net als bij behangen)
Het berekenen van de hoeveelheid die je nodig hebt is niet zo moeilijk. Bij een ronde tuin meet je met een rolmaat de breedste en de langste maat. Ook bij een rechthoekige tuin meet je het langste en breedste punt van de oppervlakte. Bij een L-vormige tuin kun je de tuin het beste opsplitsen in makkelijk op te meten delen. Dit zullen twee rechthoekige delen worden, die je na het meten bij elkaar optelt.
Is kunstgras duur?
Je kunt het eigenlijk zo duur maken als je zelf wil, maar houdt er dan wel rekening mee dat de kwaliteit verschilt. Dit heeft weer te maken met de lengte en kwaliteit van de grassprieten. Hoe ziet het gras eruit? Hoe realistischer, hoe duurder. En het aantal grassprieten per m2. Mede door deze factoren is er geen vaste prijs die je kunt noemen voor kunstgras. Houdt er rekening mee dat het wel even een investering is, het kost wat, maar dan heb je er ook jarenlang plezier van.
Heb je twijfels? Laat je altijd goed informeren door een medewerker zodat je zeker weet dat je de juiste keuze voor jouw kunstgras project hebt gemaakt.
Heb je zelf nog nuttige tips? Laat ze dan achter in de comments!