Aanleg groene speelplaats voor kinderen

Wij beoordelen dit product met een:

Kinderen leren waardevolle lessen door samen te spelen. Een groene speelplaats nodigt uit om te ontdekken, te voelen, te ruiken en te ervaren hoe het is om in de natuur te zijn. Kinderen ontwikkelen hun creativiteit en werken beter samen in een groene speelomgeving. Spelen en bewegen gaan op deze manier hand in hand. Wat moet er allemaal gebeuren voordat er een groene speelplaats voor de kinderen aangelegd kan worden in de buurt?

Verzoek vanuit bewoners

In veel gemeenten is het mogelijk om als bewoners een verzoek bij de gemeente in te dienen voor een groene speelplaats. Dit is mogelijk als er al specifieke locaties zijn aangemerkt voor de creatie van een speelplaats. In dit geval kan de locatie overwogen worden als het gaat om beschikbare openbare ruimte en het bestemmingsplan de mogelijkheid tot aanleg van een speeltuin onderschrijft.

Een ander goede optie is om de samenwerking aan te gaan met scholen. Groene schoolpleinen hebben steeds vaker de voorkeur vergeleken met de traditionele grijze schoolpleinen. Als er veel draagvlak bestaat voor het groene schoolplein, wordt het makkelijker om deze te realiseren. Gedurende schooltijden is het schoolplein dan enkel toegankelijk voor leerlingen, maar buiten schooltijden is het doorgaans mogelijk om het plein open te stellen voor alle buurtkinderen.

Genoeg kinderen in de buurt

De gemeente heeft de beslissende stem wanneer het gaat om groenaanleg en de aanleg van speelplaatsen. Voor het aanleggen van een nieuwe gemeentelijke speelruimte worden vaak eisen gesteld aan het aantal kinderen dat in de directe omgeving woont. Je kunt naar de cijfers informeren bij je eigen gemeente. Om een aanvraag in te kunnen dienen, moet deze door ten minste 51% van de buurtbewoners ondersteund worden.

Verschillende soorten speelplaatsen

Er zijn allerlei soorten speelplaatsen die kinderen uitdagen om te ontdekken en te spelen. Zo is er onder meer de stoere urban speelplaats, met ruimte om te skaten, voor freerunning en andere sporten. De waterspeelplaats is een leuke speelomgeving tijdens warme zomerdagen. Kinderen vinden hier verkoeling op een actieve manier. In het ontwerp en realisatieproces is participatie vanuit bewoners en kinderen onmisbaar. Vaak worden de bewoners en hun gezin dan ook uitgenodigd op een participatiebijeenkomst om eigen ideeën in te brengen. Wat zien zij voor zich als ze denken aan de nieuwe speelomgeving? En welke wensen hebben de bewoners die op het speelterrein uitkijken?

Duurzaamheid en circulariteit

Een natuurlijke speelplaats verandert met de tijd, doordat er ruimte is voor de natuur. Door samen met specialisten aan de groenaanleg te werken, hou je rekening met duurzaamheid en circulariteit en kijk je verder dan de huidige situatie. Uiteraard blijft het veilig spelen hierbij altijd centraal staan. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant