Buiten schilderen, waar moet ik op letten?

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Als je van plan bent om je huis op te knappen dan behoort het buiten schilderen van bijvoorbeeld houten delen tot de mogelijkheden. Buiten schilderen blijft meestal bij boeiboorden en kozijnen maar afhankelijk van de buitenkant van je huis kan dit ook bijvoorbeeld wandpanelen, overkappingen etc. zijn. Hier blijven we voor het gemak bij de houten delen van het huis.

Het onderhouden en dus schilderen van houten delen aan de buitenkant van je huis zijn belangrijk omdat dit de levensduur van het hout verlengt en je het dus minder snel hoeft te vervangen. Daarnaast zorgt het ook voor een meerwaarde bij een eventuele verkoop. Het ziet er mooier uit en het beschermt tegen de weersinvloeden.

Er zijn verschillende soorten verf die gebruikt kunnen worden en prijs/kwaliteit spelen daar een grote rol in. Niet alle dure verf is per definitie goed en niet alle goedkope verf is slecht maar we kunnen wel stellen dat de gerenommeerde merken zoals Sikkens verf kwalitatief hele goede verf produceren en daar een passende prijs voor vragen. Kies vooral buiten niet voor de goedkoopste verf zonder verder te kijken.

De buitenkant van je huis wordt 24/7 blootgesteld aan verschillende weersinvloeden en dat kan ervoor zorgen dat je binnen korte tijd weer opnieuw aan de slag kan. Goede verf gaat 5-10 jaar mee dus als je de prijs van een pot verf uitsmeert over het aantal jaren dat het op het hout zit valt de prijs meestal wel mee.

Wanneer moet ik buiten schilderen?

Buiten schilderen kan in theorie het hele jaar door maar er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden. De ideale temperatuur voor buiten schilderen ligt tussen 10 – 20 graden. Deze brede range zorgt ervoor dat we in Nederland een ruime periode hebben om te schilderen. Wanneer het bijvoorbeeld te warm is zal de verf te snel drogen waardoor er strepen of rare patronen ontstaan.

Houtrot

Helaas kan iedereen hiermee te maken krijgen, houtrot ontstaat wanneer er vocht bij het hout kan komen en meestal is het schilderwerk de boosdoener. De verf moet er eigenlijk voor zorgen dat het hout niet blootgesteld kan worden aan vocht maar wanneer je niet goed schildert of geen goede verf gebruikt kan het voorkomen dat het hout gaat rotten.

Als je houtrot wil repareren moet je er eerst voor zorgen dat je alle rotte delen volledig weghaalt en vervolgens goed reinigt. Daarna kan je met dunne laagjes plamuur het gat dichten. Dit zorgt ervoor dat het weer afgedicht is en niet meer gaat rotten.

Stappenplan?

Zorg er eerst voor dat je het oppervlak goed reinigt en ontvet voordat je het opschuurt. Ga je direct met schuurpapier aan de slag dan zal je het vet in het hout wrijven. Vet zorgt ervoor dat de verf slechter hecht. Wanneer je het hout geschuurd hebt breng je een primer aan op de ‘kale’ plekken.

Vervolgens schuur je de houten delen nogmaals voorzichtig glad waarna je voor kan kiezen om deze nogmaals met primer voor lakt. Na deze primer schuurt je het oppervlak wederom voorzichtig glad. Nu is de ondergrond klaar om afgelakt te worden.

Kijk altijd goed naar welke verf je gebruikt bij het buiten schilderen. Bekijk altijd voor welke ondergrond de verf gemaakt is. Als je een ondergrond van hout hebt dan heeft het geen zin om hier een laag verf op aan te brengen die bedoeld is voor aluminium. In eerste instantie kan je nog wel denken dat het blijft zitten maar je komt er al redelijk snel achter dat het niet hecht en dan is het vervelend als je er al een (dure) laag aflak op hebt zitten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant